B E B E K T İ V İ T E

y ü k l e n i y o r

Hamilelik Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

15 Mayıs, 2024

Bebektivite | Hamilelik Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamile kalmadan önce yapacağınız bazı planlar ve değişiklikler sayesinde, daha sağlıklı bir gebelik geçirebilirsiniz. Anne olmak, hayatınızın akışını değiştirecek önemli bir olaydır. Planlı bir gebeliğinizin olması, ileride karşılaşabileceğiniz zorlukları daha kolay ve bilinçli bir şekilde atlatmanızı sağlar. Pek çok anne adayı gebe kaldığını birkaç hafta geçmeden bilemez. Oysa bu ilk haftalar, fetüs için en kritik dönemlerdir. Organlar bu dönemde oluşur ve bu dönemde fark edilmeden kullanılan sigara, alkol ve bazı ilaçlar bebeğin normal gelişimini engeller.

Hamilelik Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

  1. Folik Asit Destek Tedavisine Başlayın

Her gün 0.4mg folik asit almak, bebeğin merkezi sinir sisteminin gelişmesi için özellikle gebeliğin ilk haftalarından itibaren çok önemlidir. Folik asit eksikliği, sinir sisteminde omurilik kanalının tam kapanamaması gibi anomalilere neden olabilir. Taze yeşil sebzeler folik asit kaynağıdır, ancak folik asit takviyesi almanız da önerilir.

  1. Kilonuzu Kontrol Edin

Sağlıklı ve dengeli beslenme, gebelik öncesinde ve sırasında çok önemlidir. Yağ ve şeker tüketiminizi azaltarak protein açısından zengin beslenmeye özen gösterin. Yağsız süt ürünleri, balık, beyaz etler, bol taze meyve ve sebze diyetinizde yer almalıdır.

  1. Sigara ve Alkol Kullanımını Bırakın

Günlük sigara tüketimi gebe kalma şansını önemli oranda azaltır ve gebelikte kullanıldığında düşük ve erken doğum riskini artırır. Aynı şekilde alkol tüketimi de gebelik süresince bebeğin gelişimini olumsuz etkiler.

  1. Stres ve Endişeden Uzak Durun

Gebelik oluşumunun ilk aylarda olmaması sizi strese sokmamalıdır. Normal düzenli ilişkiye rağmen bir kadının gebe kalamaması durumunda kısırlık incelemelerine başlamadan önce genellikle 1 yıl beklenir.

  1. Adet Günlerinizi Takip Edin

Yumurtlama günlerinizi hesaplayabilmek için adet döngünüzü takip edin. Bu durum, gebe kalma şansınızı artırmak için önemlidir.

  1. Sağlık Kontrollerinizi Yaptırın

Guatr, hipertansiyon, kalp hastalıkları, diabetes mellitus veya epilepsi gibi sistemik hastalıklarınız varsa ilgili doktorlarla görüşüp gebelik sırasında olası riskler hakkında bilgi almalısınız. Kullandığınız ilaçları mutlaka doktorunuzla paylaşmalısınız.

  1. Kafein Tüketimini Azaltın

Aşırı kafein tüketimi, yumurta kalitesini azaltabilir. Gebelik öncesinde kahve, kola ve aşırı miktarda çay tüketiminden kaçının.

  1. Eşinizin Alkol ve Sigara Tüketimini Sınırlayın

Sperm kalitesini artırmak için eşinizin alkol ve sigara tüketimini sınırlaması ve stresten uzak durması gereklidir.

  1. Düzenli Egzersiz Yapın ve İyi Dinlenin

Düzenli olarak hafif egzersizler yapın ve günde en az 8 saat uyumaya özen gösterin. Moral ve motivasyonunuzu yüksek tutun.

  1. Diş Sağlığınıza Özen Gösterin

Diş problemleriniz varsa gebelik öncesinde tedavi ettirin. Gebelik süresince diş sorunları artabilir.

  1. Yumurtlama Günlerinizde İlişkiye Girin

Adetin 10. ve 16. günlerinde günaşırı ilişkiye girmek, gebe kalma şansını artırır. Cinsel ilişkiden sonra hemen ayağa kalkmayın, ayaklarınızı duvara dayayıp yarım saat bekleyin. Bu, spermlerin rahme ulaşmasına yardımcı olur.

Gebelik Öncesi Hangi Testler Yapılmalıdır?

  • Ayrıntılı anamnez ve genel muayene
  • Tansiyon ve kilo ölçümü
  • Pelvik ultrason ile rahim ve yumurtalık incelemesi
  • Jinekolojik muayene ve smear testi
  • Tam kan testi (hemogram)
  • Kan grubu tayini (sizin ve eşinizin)
  • Tam idrar testi
  • Açlık kan şekeri, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri
  • Kanama profili (APTT, PTT, fibrinojen)
  • Hepatit B, Hepatit C, AIDS testleri
  • TSH- Guatr testi
  • TORCH testi – toxoplazma, rubella, CMV, herpes enfeksiyonları
  • Tekrarlayan düşük hikayesi varsa genetik inceleme

Gebelik öncesi yapılması gerekenler, hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için hayati öneme sahiptir. Bu adımları izleyerek sağlıklı bir gebelik ve doğum süreci geçirebilirsiniz.

Bebektivite - Umay Sibel Öz
Umay Sibel Öz
Kadın Doğum Uzmanı