B E B E K T İ V İ T E

y ü k l e n i y o r

İmplantasyon Kanaması Nedir?

Bebektivite - Bebektivite Yazar Bebektivite

16 Mart, 2024

Bebektivite | İmplantasyon Kanaması Nedir?

İmplantasyon kanaması – yerleşme kanaması olarak da adlandırılır, döllenen yumurtanın rahim iç duvarına yapıştığı zaman, yani döllenmeden yaklaşık 10-14 gün sonra meydana gelebilir. Bu yumurta hareketi, hafif kanama veya lekelenmeye neden olabilir ki bu tamamen normaldir ve herhangi bir tıbbi müdahale gerektirmez. Genel olarak, hamile kadınların yaklaşık üçte biri yerleşme kanaması yaşar. Yerleşme kanaması, regl kanamasıyla benzerlik göstersede ikisi farklıdır. Yerleşme kanaması, regl kanamasından daha hafiftir.

Yerleşme Kanaması Belirtileri

Yerleşme kanaması, erken gebelik belirtilerinden biri olarak kabul edilir (en azından bir anne için ilk kolayca tanımlanabilir işaretlerden biridir). Yerleşme kanaması, bir kadının bir sonraki adet dönemine yakın bir zamanda meydana geldiği için, birçok kadın bunun olası bir gebelik mi yoksa bir adet dönemi mi olduğu konusunda kararsız kalır. İşte döllenme kanamasının diğer işaretleri:

  • Hafif veya zayıf kramplar (normal bir adet krambından daha az)
  • Duygusal dalgalanmalar
  • Baş ağrıları
  • Bulantı
  • Göğüs hassasiyeti
  • Bel ağrıları (Bunlar aynı zamanda PMS belirtileri veya ovülasyon belirtileri de olabilir, bu yüzden pembe/kahverengimsi lekelenme ile birlikte bu belirtilerin olması, bunun gebelikle ilgili olduğunu garanti etmez.)

Yerleşme Kanaması Nasıl Görünür?

Yerleşme kanaması, bir kadının adet döneminden biraz daha farklı görünür. Her kadının adet döneminde kan akışının aynı olmadığını hatırlamak önemlidir. Bazıları adet döneminde daha yoğun bir akışa sahip olurken, diğerleri biraz daha öngörülemez bir deneyim yaşayabilir.

Döllenme Kanaması ile Adet Dönemi Arasındaki Ana Farklar:

  • Renk: İster yoğun ister hafif olsun, çoğu kadın adet kanamasının rengiyle (genellikle parlak kırmızıdan koyu kırmızıya) aşinadır. Ancak, yerleşme kanaması tipik olarak açık pembe ile koyu kahverengi (pas rengi) arasında bir renge sahiptir.
  • Pıhtılaşma: Bazı kadınlar adet dönemlerinde çok fazla pıhtılaşma yaşarken, bazıları pek fazla pıhtı görmeyebilir. Ancak, yerleşme kanamasında herhangi bir pıhtı olmamalıdır.
  • Miktar: Çoğu kadın adet dönemlerinde ped ve tamponları doldurabilir, ancak döllenme kanaması farklıdır. “Kanama” tanımı yanıltıcı olabilir – yerleşme kanaması genellikle sadece lekelenme veya hafif akış şeklinde olup, tam bir akıntı değildir. Tipik olarak, döllenme kanaması, bir kadın silindiğinde veya yalnızca bir pede bulaşacak kadar az miktarda pembe veya kahverengi akıntı şeklindedir. Bu, aralıklı veya daha sabit bir hafif akış şeklinde olabilir.

Yerleşme Kanaması Ne Kadar Sürer?

Yerleşme kanaması, birkaç saat ile üç gün arasında sürebilir. Yaşadığınız kanama parlak veya koyu kırmızı kan ise, üç günden fazla sürerse ve ped/tampon dolduracak kadar yoğun bir akıntıya sahipseniz, muhtemelen yerleşme kanaması yaşamıyorsunuzdur.

İlk kez hamile kalan kadınlar, yumurta bağlanmasına alışık olan kadınlara göre biraz daha fazla leke veya kanama yaşayabilir. (Bu, diş etlerinin ilk defa diş ipiyle temizlenmesine benzer, ilk seferde diş eti hattı tahriş olduğunda daha fazla kanar, sonraki seferlerde kanama azalır.)

Ancak, adet döngünüz normalden kısa (< 3 gün) ise, ped veya tampon doldurmadıysanız, kanama daha çok pembe/kahverengimsi renkteyse ve normalden daha az kramplarınız varsa, muhtemelen yerleşme kanaması yaşıyorsunuzdur.

Yerleşme Kanaması Neden Olur?

Yerleşme (sperm ile yumurtanın birleşmesi) sonrasında yaklaşık 10-14 gün içinde, embriyo kendini rahim duvarına yerleştirir. Bu hareket, rahim duvarı içindeki bazı kan damarlarının yıkılmasına ve kanamaya neden olabilir.

Adet dönemi, ovülasyondan yaklaşık 11-14 gün sonra meydana gelir, bu da ikisinin sık sık birbirine karıştırılmasının bir diğer nedenidir. Bazı kadınlar adet dönemlerinin birkaç gün erken olduğunu düşünebilir. Yerleşme kanaması tipik olarak beklenen adet döneminden bir hafta önce gerçekleşir.

Örneğin, cinsel olarak aktifseniz ve 25 Ocak’ta adet döneminizi bekliyorsanız, 18 Ocak – 25 Ocak arasında herhangi bir lekelenme yaşarsanız, bu muhtemelen yerleşme kanaması olabilir. Yerleşme kanamasının bu tarihten önce veya sonra meydana gelmesi yaygın değildir.

Kadınlar normal adet akışlarını bilirler ve herhangi bir yeni ilaç kullanmıyorlarsa (doğum kontrolü ve acil kontraseptifler dahil) veya stres seviyelerinde bir değişiklik olmazsa, adet kanlarının akışı, rengi ve kıvamı genellikle aynıdır. Bu nedenle, bu daha hafif, pembe lekelenme meydana geldiğinde, bir değişiklik olduğunu fark edebilirler.

Yerleşme Kanaması ile İlgili Endişeler

Yerleşme kanaması endişe kaynağı olmamalıdır ve gelişmekte olan bebeğe gerçek bir risk teşkil etmemelidir. Son adet döneminizden birkaç gün sonra kanama veya lekelenme yaşıyorsanız, bu muhtemelen yerleşme kanaması değildir.

Hamilelik sırasında bu implantasyon sonrası hafif kanama normal kabul edilmese de, bunun birkaç ana nedeni olabilir:

  • Rahim ağzının tahriş olması (özellikle OBGYN muayeneleri sonrası)
  • Cinsel ilişki sırasında tahriş veya küçük yırtıklar
  • Ağır kaldırma veya aşırı egzersiz/yorulma
  • Vajinal enfeksiyon

Lekelenme/kanama (yerleşme kanaması dışında) yaşayan kadınların en az %50’si normal, sağlıklı bir hamilelik geçirecektir. Uzamış kanama, özellikle hamileliğin ilerleyen dönemlerinde daha ciddi bir durumun işareti olabilir. Molar gebelik veya düşük, iki endişe kaynağıdır; bu nedenle, OBGYN’yi veya diğer doktorları ziyaret ettiğinizde, mevcut veya yakın zamanda gerçekleşen kanama (özellikle ağırsa) ve ayrıca yaşadığınız diğer semptomlar hakkında onları bilgilendirmeniz gerekir.

İlk üç aylık dönemde herhangi bir lekelenmeyi sağlık uzmanınıza bildirdiğinizden emin olun. İkinci veya üçüncü trimesterinizdeki herhangi bir lekelenmeyi derhal sağlık uzmanınıza bildirin. Hamileliğiniz sırasında herhangi bir noktada ağır kanama yaşarsanız derhal sağlık uzmanınıza başvurun veya acil bakıma başvurmayı düşünün.

Mide bulantısı/kusma, baş dönmesi, karın ağrısı (özellikle tek taraflı ağrı) yaşayan kadınlarda dış gebelik yaşamanız mümkündür, bu nedenle derhal doktorunuza bilgi verin. Hamilelikte kramp gelmesi normaldir ancak kramp sırasında ağrının şiddeti artarsa doktora başvurmanız önerilir.

Hala Emin Değil misiniz?

Yaşadığınız kanama türünden emin değilseniz, kanama/lekelenme durduktan sonra üç gün bekleyip bir gebelik testi yapmanızı öneririz.

Çoğu zaman, adet gecikmesinden önce veya yerleşme kanaması sırasında hamilelik testi yaptırmak, testlerin kesin sonuç vermesi için çok erkendir. İdeal olarak, sonuçların daha doğru çıkması gerektiğinden, adet kanamasının veya adet gecikmesinin ardından bir hafta beklemek daha çok tercih edilir.

Sonraki Adımlar

İmplantasyon kanaması olası bir hamileliğin işaretidir. Eğer adetinizin bitimine kadar beklediyseniz ve negatif sonuç veren bir hamilelik testi yaptırdıysanız, hamile olmamanız ihtimali yüksektir. Hamile kalmaya çalışırken yerleşme kanamasını gözlemlemek sorun değildir, ancak birçok kadın yerleşme lekelenmesi meydana gelse bile bu durumu yaşamaz veya fark etmez.

NOT:

Bu makale American Pregnancy Association web sitesinde ki “What is Implantation Bleeding?” yazısının çevirsidir.
https://americanpregnancy.org/pregnancy-symptoms/what-is-implantation-bleeding/

Bebektivite - Bebektivite
Bebektivite

İlginizi Çekebilir

Yazı bulunamadı