Bebeklerde büyüme atakları, bebeklerin gelişim süreçlerini etkileyen önemli dönemlerdir. 75. hafta, uzmanların son atak dönemi olarak belirttiği bir dönemdir ve 2 yaş sendromunun temellerini oluşturur. Bebeğiniz, artık bebeklikten çıkmış, kendi istekleri ve kararları olan, istekleri karşılanmadığında sinirlenebilen ve öfke krizlerine girebilen bir birey haline gelir. Artık etrafındaki söylenenleri daha iyi anlar ve kendini daha fazla sözcükle ifade etmeye başlar.
Büyüme Ataklarının Genel Özellikleri
Büyüme atakları, bebeğin gelişimine işaret eden dönemlerdir ve bu dönemlerde bebeğin düzeninin değişmesi çok normaldir. Önemli olan, bu dönemlerin farkında olup, bebeğinize sevgiyle yaklaşmak ve onların ihtiyaçlarını anlamaktır.
5. Haftada Başlayan Atak
5. hafta, değişen duyular dönemi olarak nitelendirmek doğru olur. Bebek, daha uzun süre uyanık kalır ve etrafına bakar. İlk defa gülümser, kokulara daha duyarlı olur. İç organları ve metabolizması gelişir.
8. Haftada Başlayan Atak
Bir önceki büyüme atağı bitti, rahat edeceğiz derken, 8. haftada yeni bir büyüme atağı başlar. Bu dönemde, bebeğiniz kafasını dik tutmaya başlar ve ses duyduğunda kafasını o yöne çevirir. Gaz sancıları yaşanır ve uykusuz geceler artar.
12. Haftada Başlayan Atak
12. haftada bebeğinizde ciddi değişimler olur. Bebeğiniz daha aktiftir, sağa ve sola döner. Sizin yardımınızla karnının üstünden sırt üstüne döner. Çıngırağını tutar ve değişik sesler çıkarır. Gaz sancıları azalmış, uykuları düzenlidir.
14. Haftada Başlayan Atak
14. haftanın ortasında yeni bir atak dönemi başlar ve bir aydan daha uzun sürebilir. Bu dönemde bebeğiniz, adını duyduğunda tepki vermeye başlar ve oyuncaklarını daha sıkı ve daha bilinçli kavramaya başlar. Annesini veya babasını görmediğinde merak eder, aynada kendisini gördüğünde ise tepki verir.
23. Haftada Başlayan Atak
23. haftalarda başlayan ve 26. haftaya kadar sürebilen yeni bir atak dönemi, bebeklerin, eşyaların içlerine veya altlarına bakıp keşfetmeye çalıştıkları, annelerinden ayrıldıklarında huzursuz oldukları bir süreçtir. 6. ayda katı gıdayla tanışırlar.
46. Haftada Başlayan Atak
46. haftada başlayan atak dönemi, 45 güne kadar sürebilen ve anneleri oldukça zorlayan bir dönemdir. Bebeğiniz artık 1 yaşına gelmeye yakındır ve kişileri veya hayvanları gösterebilir, halkaları dizebilir, ikili-üçlü yapbozlar yapabilir ve gitmek istediği yönü işaret edebilir.
55. Haftada Başlayan Atak
Bir yaşını geçen bebeğiniz, 55. haftada bir atak daha yaşayabilir. Evdekilere yardımcı olmak ister ve bazı küçük sorumluluklar alır. Kalemle nasıl çizebileceğini gösterirseniz, küçük bebeğiniz çizim denemelerine başlayabilir.
64. Haftada Başlayan Atak
64. hafta, yeni bir atak dönemidir. Bu dönemde, bebeğiniz nelerin kendisine ait olduğunu, nelerin olmadığını anlamaya başlar. İstedikleri olmadığı zaman sinirlenir. Bu yüzden aile kurallarını belirlemenin ve sınırları koymanın en doğru zamanı bu aylardır.
Büyüme Ataklarının Ortak Özellikleri
Uzmanlar, bebeklerin ilk 20 ayında 10 büyük büyüme atağı ile karşılaşabileceğini belirtir. Büyüme ataklarının ortak özellikleri arasında uyumak istememe, anne-babaya aşırı düşkünlük, yemek yeme isteksizliği ve sürekli mutsuz ruh halleri vardır. 2-4 gün sürebilen ataklar bazen haftalarca sürer. İyi haber, her büyüme atağının ardından bebeklerin huzurlu olduğu bir dönem gelir.
Annelerin Şikayetleri ve Büyüme Atakları
Annelerin en fazla şikayet ettiği konuların başında, bebeklerinin düzeninin bozulması gelir. Bebeklerinin uyku ve yemek düzenini oturtmuşken, bir anda huysuz bir bebekle karşı karşıya kalmak anneleri zorlar. Ancak bu, tüm annelerin sıklıkla yaşadığı bir durumdur.
Bebeklerin Ruh Halleri ve Gelişim
Bebeklerin gelişimi boyunca belirli büyüme dönemlerinde, ruh halleri ve huyları değişkenlik gösterir. Bilimsel olarak incelendiğinde, büyüme atakları olarak adlandırılan bu dönemler sonrasında bebekler önemli gelişimsel değişiklikler gösterirler.
Referanslar
- “Bebeklerde Büyüme Atakları.” ÇocukluDünya.
- “Bebeklerde Gelişim Dönemleri.” Dr. Ahmet Yıldırım.